Ieri, duminică 25 martie 2012, s-au încheiat lucrările Convenţiei naţionale SF, manifestare cunoscută în fandom sub denumirea generică „Romcon”. Cu o participare destul de echilibrată naţional, din care a lipsit totuşi, din păcate, un important segment bucureştean, manifestarea are meritul de a fi pus bazele juridice ale unei asociaţii ce are în principal rolul de a coagula forţele fandomului românesc în vederea organizării pe viitor a convenţiilor naţionale, precum şi a altor manifestări. Organismul nou-înfiinţat se numeşte Asociaţia Română a Cluburilor şi Autorilor SF şi are un Consiliu Director ales cu următoarea componenţă: Mircea Opriţă – preşedinte, George Ceauşu şi Lucian Vasile Szabo – vicepreşedinţi, Viorel Pîrligras – secretar, Dan Doboş, Cătălin Badea-Gheracostea, Daniel Botgros, Traian Bădulescu, Mircea Nanu Muntean – membri. Cenzor: Ciprian Baciu.
Manifestarea a cuprins şi comunicări, mese rotunde, spectacole de teatru sau de sunet şi lumină (efecte laser), lansări de carte SF. De asemenea, s-au acordat premiile Romcon pentru activităţile SF din 2011, care, votate printr-un sistem complex ce a îmbinat voturile juriului cu cele ale participanţilor, au stabilit drept câştigători pe următorii creatori:
Roman: Mircea Opriţă – „Călătorie în Capricia” (Eagle Publishing House, 2011)
Proză Scurtă: Michael Haulică – „Povestea lui Calistrat Hadîmbu din Vizireni, ucis mişeleşte de nenicul Raul Colentina într-un han de la marginea Bucureştilor“ (apărută în antologia „Steampunk”, Millenium Books, 2011)
Non-ficţiune: Mircea Opriţă – „Ştiinţă şi violoncel” (Editura Limes, 2011)
Arte vizuale: Marian Mirescu – pentru BD
Premiul special: Bogdan Bucheru, în principal pentru importanta implicare în asigurarea supravieţuirii premiilor „Vladimir Colin”
Premiul pentru publicaţie periodică: „Helion”, revista tiparită pe hîrtie şi cea online
Premiul pentru debut: Ştefana-Cristina Czeller – pentru volumul „Cerneală şi sînge” (Millennium Books, 2011)
Juriul Romcon 2012 i-a avut în componenţă pe George Anania (preşedinte), George Ceauşu, Cătălin Badea-Gheracostea, Viorel Pîrligras, Lucian Vasile-Szabo.
Marian Mirescu, subsemnatul şi Mircea Liviu Goga au fost craiovenii participanţi. Dacă îi mai adăugăm şi pe Cornel Secu, originar din Băileşti, pe Lucian Ionică, de asemenea cu rădăcini doljene, precum şi pe Adrian Bancu, originar de lângă Balş, jud. Olt, putem spune că oltenii au fost la înălţime.
Da, da, oltenii au fost „high” :))
Premiul pentru „Arte vizuale”, acordat, mai exact, desigur, pentru BD, a fost mai degraba unul pentru intreaga activitate, urmand ca acest premiu sa produca efecte mai importante in sprijinirea tinerelor talente!
Felicitări!
Mulţumim. Se vrea o asociaţie în beneficiul întregului fandom.
Succes noii asociaţii!
Să fie… mai ales că cunosc câţiva din membrii. Când vom putea vedea un statut :D?
Cât de curând. Ţi-l voi trimite de îndată ce intru în posesia variantei finale a lui.
Later edit, că m-a bombardat Eugen cu întrebări: noua asociaţie şi-a desemnat şi delegaţia care va participa la Eurocon. Ea va fi condusă de Cătălin Badea-Gheracostea şi va mai cuprinde în componenţa ei pe Traian Bădulescu şi pe Alexandru Maniu.
„Arca lui Nae”
:)) Nu, bre, Arca bunei speranţe, sâc!
Speranta, nevasta lui Nae. Pe Bega in sus, pe un mal malos, mari se vorbira, la Zagreb sosira, trei crai de aiurea, inghitind securea…
Sper dl. Martin ca ați vrut sa scrieți ,,îngropând securea” nu de alta dar e vorba de ARCA speranței(sic).
Oricum, dle. Viorel, sperăm ca în ARCA aceasta vor intra ,,câte doi” din ceea ce e mai bun în Sf-ul românesc și va reuși sa se mențină deasupra potopului.
Felicitări și multe ,, succesuri”
Mulţumesc, Orlando, pentru urări; noi sperăm să intre toţi sefiştii în ea – la urma urmei suntem totuşi un număr finit în România.
Multumesc si eu Orlando, sau orice nume ai avea, pentru faptul ca mi-ai atras atentia ca nu stiu ce spun. Am vrut sa spun ca initiatorii barcutei romanesti, nestiind unde sa ascunda securea razboiului, au inghitit-o; sa nu apara pe la Eurocon. Pe viitor, sa-mi spui ce sa spun, astfel incat sa gadil pe toata lumea.