BDC nr. 6

28 iunie 2013
Autor

Ivit proaspăt din imprimerie, numărul 6 al BDC şi-a sporit numărul de pagini la 44 şi a demarat cu o serializare a unui album BD de mare succes în Europa. Detalii – în editorialul pe care vi-l reproducem mai jos:

 „Lunga vară fierbinte

Deşi temerile noastre se învârteau în jurul cifrei 3, ştiut fiind că orice periodic, BD sau nu, îşi dovedeşte fiabilitatea dacă trece de fatidica cifră de trei apariţii, am ajuns la numărul 6 în plin sezon canicular. Şi nu doar că nu constatăm o slăbire a forţelor, economice sau creative, dar, în ciuda verii care omoară mai toată presa în această perioadă, revista noastră (e revistă, da, are un editor înregistrat şi ISSN, are periodicitate, distribuţie – locală, ce-i drept –, şi colaboratori naţionali şi internaţionali, contrar afimaţiilor unora şi altora care par – chiar nu ştim de ce – înciudaţi pe titulatura asta) îşi măreşte, iată, numărul de pagini! În plus, intră în forţă în paginile ei nume noi şi puternice. Branislav-Bane Kerac este un reputat autor BD sârb, cunoscut în mai toată lumea, în principal pentru celebra serie Cat Claw, care demarează în premieră în România în paginile BDC cu albumul „Ratsody in Blue”. O serie care are tot ce-i trebuie: umor, acţiune, SF, erotism, şi care vă va încânta pe parcursul întregii veri!

Şi lucrurile bune nu se opresc aici. Parcă ştiind că nouă ne plac benzile desenate istorice, Mihai Timoşenko, un multitalentat român de-al nostru din Ucraina, vă prezintă „Cazacii din Dobrogea”, un fragment dintr-o planificată serie mai amplă pe care autorul o are în perspectivă. Un grafism de excepţie care, desigur, vă va încânta.

Şi încă nici nu bănuiţi ce mai avem în perspectivă în următoarele luni! Surprizele nu se opresc aici, aşa că ţineţi aproape, că nici nu ştiţi ce pierdeţi – vorba unui personaj care nu pare departe de atmosfera BD. (Viorel Pîrligras)”

Numărul mai conţine benzi desenate cu personajele tradiţionale – Sucă şi nea Mărin, precum şi Priki & Croco (de Ciomu), Tetin, Tan şi Ricel (de Mirescu), Fergonautul (de Viorel), precum şi rubricile obişnuite: Pofta redacţiei şi ancheta BD – ambele în au ca protagonist pe Marian Mirescu, în dublă calitate – de autor şi eseist. Aniversaţii lunii iunie sunt Albin Stănescu, Mircea Possa şi Sandu Florea. O amplă prezentare a lui Bane Kerac, făcută de Dragan Predić, care semnează şi traducerea în româneşte a seriei Cat Claw, precum şi un exaustiv interviu cu Mihai Timoşenko întregesc acest număr de excepţie şi colecţie. Sâmbătă şi duminică poate fi găsit la Comics Fest, în Bucureşti, iar de luni, în toate chioşcurile de presă din Craiova. Costă doar 5 lei. Cine mai e interesat, poate solicita exemplare prin poştă şi la adresa grupbdc@gmail.com

Partida de vânătoare (de Marian Mirescu)

Cat Claw (de Bane Kerac)

BDC pe caniculă (de Cristi Ciomu)

Avanpremieră la nr. 7 – special SF (de Viorel)

Tetin cow-boy (de Mirescu)

Ga-Ga (de Valentin Iordache)

Priki & Corco la pescuit (de Ciomu)

Fergonautul next level (de Viorel)

Cazacii din Dobrogea (de Mihai Timoşenco şi Virgil Riţco)

Avanpremieră la nr. 7 – special SF (de Mirescu)

Roadele Mamei Rusia (de Valentin Iordache)

Coşmarul (de Viorel)

Amintiri din copilăria lui Sucă (de Ciomu)

Tan şi Ricel (de Mirescu)

4 comentarii la "BDC nr. 6"

  1. dan on 29 iunie 2013 at 22:51

    una seara

    Felicitari pentru prozin !
    As dori sa va intreb referitor la Cat Claw / Ratsody in Blue, vor fi publicate in CBD,toate cele patru numere din serie (46 pagini)?

    Cu ce periodicitate apare prozinul CBD, cam de doua ori pe luna ? Numarul 5, am observat ca a aparut pe la inceputul lunii iunie a.c.

    Cu stima si consideratie,
    Dan

  2. Viorel Pîrligras on 29 iunie 2013 at 23:22

    Bună seara şi dumneavoastră,
    Mulţumesc, în numele colectivului de redacţie (Marian Mirescu, Cristian Ciomu, Dragan Predic), pentru frumoasele aprecieri la adresa revistei. Evident că albumul “Ratsody in Blue” va apărea integral, în episoade, în BDC. Toate cele patru numere din serie, da. Revista BDC apare lunar (vezi datele de pe copertele afişate – Nr. 4 – aprilie 2013; Nr. 5 – mai 2013; Nr. 6 – iunie 2013 etc.), mai precis la finele fiecărei luni. La numărul 5 doar anunţul meu a apărut târziu, dacă aţi fi citit cu atenţie ce spuneam acolo pe 10 iunie (“A apărut de vreo două săptămâni revista prietenilor Benzii Desenate – BDC nr. 5…”) aţi fi înţeles că revista se afla deja în chioşcurile de presă din Craiova de la finele lunii mai. Sau prozinul, cum îi spuneţi dumneavoastră, deşi nu pricep de ce îl denumiţi aşa (am căutat pe google şi am găsit doar acest medicament – vezi aici.)
    Cu aceeaşi stimă şi consideraţie,
    Viorel

  3. dan on 30 iunie 2013 at 21:12

    Buna seara,

    Ma scuzati daca nu am fost destul de atent cand am citit anuntul dumneavoastra din 10 iunie cu referire la aparitia nr. 5 al BDC, dar nu citesc mult in format electronic deoarece imi obosesc ochii repede, prefer versiunile pe suport de hartie !

    Va multumesc pentru raspunsul rapid!

    In legatura cu Clubul Benzii Desenate nr. 6, mai exact cu aparitia acestuia, am aflat fortuit de pe Facebook ! Am fost surprins, cautand ulterior pe https://www.lumiparalele.ro, stiind ca dumneavoastra sunteti din Craiova !

    In legatura cu termenul de “prozin”, recunosc, nu stiu exact sa-l definesc, l-am gasit pe: http://benzidesenateromanesti.blogspot.ro/2013/03/bdc-nr-12013.html si aici: http://benzidesenateromanesti.blogspot.ro/2013/04/de-ce-sa-studiem-benzile-desenate-la.html si nu cred ca are vreo legatura cu medicamentul !!!! Un alt termen a carui definitie sumara o stiu ar fi “fanzinul”, reprezentand o publicatie de banda desenata si literatura de obicei S.F., realizata de artisti amatori !

    P.S. Unde as putea sa gasesc B.D.-ul dumneavoastra: “Vanatorul de mutanti”, B.D. aparul in Orion ! Din pacate acum cca 15 ani am aruncat cele 5 reviste care le aveam, din lipsa de spatiu de depozitare, pastrand doar un episod din “Vanatorul de mutanti”! Acum dupa 23- 24 de ani ma incanta faptul sa pot dialoga chiar in mediu virtual cu autorul acelei benzi desenate !

    Cu stima si consideratie,
    Dan – Alba Iulia

  4. Viorel Pîrligras on 30 iunie 2013 at 23:42

    Bună seara,
    Scuze acceptate. Am crezut la început că ne ironizaţi – doar ce scrisesem în editorial că alte personaje, precum cel la care faceţi referire, consideră revista un fanzin sau, mai rău, un “prozin”, adică un fanzin prost. Eticheta este, evident, pusă în scop sarcastic, deoarece Dex-ul prezintă noţiunea de “fanzín s.n. (cuv. engl.) – Ziar publicat cu mijloace modeste și destinat unui public limitat de amatori “, ceea ce nu e cazul aici, revista nefiind nici ziar, nici destinată doar unui public limitat de amatori, dovadă că se găseşte în reţeaua de difuzare a presei. Wikipedia prezintă termenul “A fanzine (portmanteau of fan and magazine or -zine) is a nonprofessional and nonofficial publication produced by fans” (iar nu e cazul aici, nefiind o publicaţie neoficială), care “Copies are often offered in exchange for similar publications” (ceea ce, din nou, nu este cazul de faţă). Dar eu zic să o judecaţi singur, în momentul când o veţi citi, şi, dacă veţi considera că este doar un fanzin prost, atunci aşa să fie, fără nicio supărare.
    Cu “Vânătorul de mutanţi” este o problemă. Nu mai posed originalele deoarece responsabilul de număr al Orion-ului a binevoit să le lase în tipografie, ca neimportante. Nu vă rămâne decât să căutaţi pe la colecţionari un exemplar îngălbenit de Orion (cred că şi ăla a fost un fanzin, fiind doar un ziar publicat cu mijloace modeste – cum zice definiţia -, e drept, în doar 150.000 exemplare. Glumesc, desigur).
    Cu stimă,
    Viorel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 - = unu

Caută