După o eclipsă de un an, cauzată de decesul a doi dintre membrii juriului – Florin Rogneanu şi Victor Boldâr –, s-a derulat şi a şasea ediţie a Salonului municipal de fotografie pentru liceeni “Craiova în imagini”. În organizarea Asociaţiei Culturale “Craiova” (iar meritul exclusiv îl au soţii Diana şi Cristi Nedelcu), a Muzeului Olteniei şi a Fotoclubului “Mihai Dan Călinescu”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Dolj, s-a desfăşurat sub patronajul Asociaţiei ”Dacica” Societatea Română de Artă Fotografică.
60 de lucrări au fost selecţionate de juriul condus de Mircea Anghel, artist fotograf, A.FIAP (Preşedinte al Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu” din Craiova), şi format din Cristi Nedelcu (directorul Salonului), Viorel Pîrligras, grafician (Asociaţia Culturală “Craiova”) şi nou-cooptatul Mihai Diaconu, artist fotograf (Fotoclubul „Mircea Faria”). Diana Nedelcu a asigurat secretariatul tehnic. S-au acordat următoarele premii:
Marele Premiu „Nicu Dan Gelep” (600 lei): Maria Cristina Duduveche – Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” “Privind spre viitor”
Medalia de Aur a Societăţii Române de Artă Fotografică (500 lei): Elena Cristina Ştefănescu, Colegiul Naţional Carol I – “Lait Motiv”
Medalia de Argint a Societăţii Române de Artă Fotografică (400 lei): Andrada Elena Trandafir, Colegiul Naţional Carol I – “Contraste”
Medalia de Bronz a Societăţii Române de Artă Fotografică (300 lei): Codruţa Tomşa, Colegiul Naţional Carol I – “Pas cu pas”
Premiul “Florin Rogneanu” al Muzeului de Artă (un week-end la cabana Terra de la Rânca şi promoţionale ale muzeului): Ştefania Şelaru, Colegiul Naţional Carol I – “Bridge of time”
Premiul Fotoclubului Mihai Dan Călinescu (un curs foto gratuit): Maria Theodora Ispas, Liceul de Artă „Marin Sorescu” – “Aşteptare”
Premiul “Victor Boldâr” al Fotoclubului Mircea Faria (albumele de fotografii Victor Boldâr): Alexa Diana Hagiu, Colegiul Naţional Carol I – “Dificilă decizie”
Premiul Ştefan Ciuceanu al Muzeului Olteniei (200 lei): Miruna Păunescu, Colegiul Naţional Carol I – “Poarta Trecutului”
Premiul de popularitate care a întrunit cel mai mare număr de like-uri pe contul salonului de pe facebook, susţinut financiar de Clubul Rotary Craiova Probitas (300 lei), a revenit tot Elenei Cristina Ştefănescu, Colegiul Naţional Carol I – “Lait Motiv”
Vernisajul expoziţiei, care poate fi vizionată gratuit toată luna aprilie, a avut loc la Muzeul Olteniei pe 2 aprilie, în prezenţa elevilor, şi a fost oficiat de Cristi Nedelcu (directorul salonului), Mircea Anghel (preşedintele juriului), Florin Ridiche (directorul Muzeului Olteniei), Mihaela Velea (Muzeul de Artă) şi Mihaela Dumitru (Rotary Club).
Toţi expozanţii au primit cărţi tehnice de fotografie şi albume foto turistice, CD-uri, materiale promoţionale, oferite de sponsorii manifestării: Aries (Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software), Librarie.net, Cabana Terra, Asociaţia Transfrontalieră E(quilibrum) – Enviroment.
Câteva considerente personale, dar care sunt în bună măsură şi concluziile celorlalţi membri ai juriului:
– Juriul a apreciat calităţile tehnice, artistice şi ideatice ale lucrărilor, dar, pentru că nu a fost un juriu-robot, a ţinut cont şi de tinereţea şi lipsa de experienţă a participanţilor, făcând mici concesii acolo unde lucrările puteau fi interpretate (şi) comercial, politic sau religios;
– E inexplicabilă lipsa de interes a elevilor de la Liceul de Artă, participanţi în mică măsură la concurs, când ar fi trebuit să fie, ca viitori artişti şi experţi în imagine, principalii interesaţi. Dar, cel mai probabil, e de vină lipsa de implicare a profesorilor. La acest punct nu-l pot decât lăuda pe profesorul Liviu Ionescu, de la „Carol I”, care a stimulat, la fiecare ediţie a salonului, participarea elevilor din liceul de elită al Craiovei.
– Municipalitatea ar trebui să fie interesată de viziunea elevilor asupra Cetăţii Banilor, deoarece fotografiile spun foarte mult despre ce apreciază şi ce nu viitorii cetăţeni cu drepturi depline ai urbei;
– Şi pentru că am pronunţat cuvântul „bani”, o carenţă a salonului, chiar de la prima ediţie, este că nu a reuşit să găsească fondurile necesare editării unui album cu toate aceste fotografii. Peste ani, ele vor fi imagini-document al unei lumi care încă îşi caută identitatea culturală. Noroc cu internetul…
Din culisele salonului:
– Iniţial, juriul, care a apreciat lucrările doar pe partea vizibilă, fără să cunoască datele tehnice de pe verso-ul fotografiilor, a crezut că lucrarea premiată cu medalia de aur ar trebui „citită” invers, pe considerente de „jumătatea plină a paharului”;
– Trei lucrări au fost excluse din concurs în urma sesizării de plagiat a autorului adevărat. Ulterior, concurenta şi-a recunoscut furtul. Nici măcar nu avea aparat de fotografiat!
– La vernisaj, la momentul de remember a lui Victor Boldâr, am aflat că profesorul Liviu Ionescu, mentorul de artă fotografică al liceenilor de la „Carol I”, elev fiind, a chiulit de la şcoală în 1977 pentru a fi prezent la concertul din Craiova a legendarei trupe Phoenix (ultimul ei spectacol înainte de a fugi din ţară), acolo unde regretatul fotograf pomenit a făcut excepţionalele fotografii;
– Emoţionant moment, premiul „Victor Boldâr” a fost înmânat câştigătoarei chiar de nepotul fotografului, la rândul său fotograf de excepţie, aşa cum puteţi vedea mai jos în fotografiile realizate de el la vernisaj;
– Mihai Diaconu, artist fotograf, membru al juriului, cunoscut pentru întârzierile sale, a ajuns totuşi la poza de final a manifestării!
[…] atunci când a avut loc și festivitatea de premiere a celor mai talentați tineri fotografi (vezi aici lista câștigătorilor). […]