Ferestrele palatului Marincu, deschise spre Ardeal

6 mai 2016
Autor

Am aşteptat cu mărturisită emoţie şi curiozitate noua expoziţie de pictură a artistului Emil Paşcalău şi m-am bucurat de oportunitatea de a asista la vernisajul ei ce a avut loc la Palatul de artă Marincu din Calafat, chiar cu ocazia Zilelor municipiului.

Ca fost coleg de liceu, pot afirma că sunt unul din puţinii care i-au urmărit evoluţia artistică încă de pe băncile şcolii, aşa încât punctul meu de vedere poate fi considerat unul partizan, dar nu lipsit de o documentare care s-a întins pe segmentul a 45 de ani.

Despre expoziţiile trecute am scris la momentul potrivit, multe le puteţi găsi chiar în acest spaţiu. „Ferestrele Ardealului”, aşa cum se intitulează noua expoziţie, chiar dacă nu prezintă un element evolutiv important de la ultimele manifestări, are un concept interesant, care depăşeşte simpla expunere a unor peisaje din arealul magic din nord. Cele 21 de lucrări sunt însoţite de trei lucrări ce aparţin altei expoziţii – „Călători spre nicăieri…”, ce propunea privitorului o temă de meditaţie între uman şi divin. În felul acesta, artistul dă un sens actualei expoziţii şi, dincolo de „simplele” imagini prezentate, totul capătă un înţeles profund, iar prezenţa divinului se extinde asupra naturii, ca expresie a creaţiei. Nu întâmplător, aşa cum remarca şi profesoara Letiţia Sterian, această expoziţie debutează în Săptămâna luminată, de după Paşte, iar lucrările capătă în acest fel o lumină sau o aură proprie. Calităţile cromatice şi specializarea în verde au fost evidenţiate, la vernisaj, de Alexandru Pârvan, fostul director al muzeului. Denumirile originale ale lucrărilor sunt un alt motiv de meditaţie asupra compoziţiilor prezentate. „Lacustră”, „Tensiuni”, „Vecinătăţi” sau „Împietrit” sunt numai câteva cuvinte-cheie în interpretarea subiectelor tratate.

Edenul din Ardeal va zăbovi în luna mai la Calafat, iar consumatorii de artă aşteaptă deja cu mult interes viitoarea personală a lui Emil Paşcalău, planificată în toamnă la Craiova.

Emil Paşcalău şi Alexandru Pârvan

Emil Paşcalău

Alexandru Pârvan, trecând în revistă palmaresul artistic al expozantului

Sala iubitorilor de artă

Profesoara Letiţia Sterian, subliniind caracterul sacru al lucrărilor

Alexandru Pârvan, concluzionând

Expoziţia a fost declarată oficial deschisă!

Doi foşti colegi, doi artişti – Emil Paşcalău şi Tudorel Predan

Tudorel, fotograful fotografiat

Artistul, imaginea oficială…

…şi în imaginea de familie

Cuvântul de deschidere al artistului Emil Paşcalău

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + doi =

Caută