Am asistat sâmbătă, 19 mai 2018, la lansările de cărţi ale craiovenilor Mircea Liviu Goga şi Aurel Cărăşel. Evenimentul a avut loc în sala „Academician Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, în prezenţa directorului Editurii Pavcon – Constantin Pavel, a fanilor literaturii SF&F şi a prietenilor. I-am recunoscut în sală pe Mihai Dumbravă, Victor Martin, Ionel Mirică, Ionel şi Dan Ciupureanu, Doru Urucu, Dan Ninoiu, Cristian Ciomu, Marius Ghergu, Marin Dumitru.
„Învăţătorul”, volumul autorului Mircea Liviu Goga, reuneşte mai multe proze scrise în anii 80, din care se remarcă de departe povestirea care dă titlul volumului. Dacă despre autor am mai afirmat public că este un mare optzecist nevalorificat şi confirmat în acei ani, despre prozele lui, pe care le-am audiat şi lecturat în timpul real al acelor ani, la cenaclul SF „Victor Anestin”, am vorbit prea puţin. Nu doar talentul narativ îl caracteriza pe acest mare autor, ci şi felul cum vorbea, în prozele sale, despre oameni şi sentimente. Dincolo de ideile SF şi gadgeturile tehnice specifice. Personajele sale trăiau şi simţeau nu ca nişte personaje, ci ca nişte oameni adevăraţi. Cunoscând viaţa cam lipsită de experienţă a autorului, aveam tot timpul senzaţia că îmi vorbeşte de fapt în texte sale despre viaţa şi angoasele mele. Nu realizasem atunci că acesta este apanajul marilor scrieri – să-i facă pe cititori să descopere că autorul vorbeşte despre ei şi despre ce li se întâmplă, despre problemele şi rezolvările lor. Marea Literatură, da. Iar „Învăţătorul”, această minicapodoperă (nu, n-am nicio reţinere s-o numesc astfel) ne-a dat şi măsura cenaclului pe care îl consideram noi o adevărată şcoală de literatură, de fapt un nucleu de pasionaţi, unii creatori, unde se lectura şi se comenta entropic pe marginea textelor, altfel modeste ca valoare. Ei bine, „Învăţătorul” ne-a făcut să ne simţim deodată, pe noi, marii aspiranţi la Panteonul zeilor literari, nişte mărunte furnici care-şi pierdeau timpul imaginându-şi că produc literatură. Momente când îţi vine să te apuci de un hobby mai creativ precum pescuitul, de exemplu. Ceea ce am şi făcut, unii dintre noi… Mircea Liviu Goga n-a reuşit să se afirme prea mult în acei ani, dar, cum Dumnezeu e mare, autorul îşi vede recunoscută până la urmă valoarea. Chiar dacă mai târziu şi chiar dacă într-o lume în care mediocritatea şi impostura tronează în sistemul valoric cultural. Citiţi volumul. Îl găsiţi pe site-ul Editurii Pavcon.
“Poveşti din Imperiul Marelui Varthyr” este cartea cu numărul nouă din ciclul de volume fantasy „Povești de pe muntele Golia”, de Aurel Cărășel. O întreprindere îndrăzneaţă a autorului care totuşi, din punctul meu de vedere, se risipeşte într-o producţie prea mare de volume/an şi nu reuşeşte să atingă valoarea romanului său „Dumnezeule de dincolo de burta universului”, apărut la Editura Nemira în 2011. Altfel, poveşti agreabile şi pline de fantezie pentru mari şi mici. Pentru interesaţi, tot la Editura Pavcon.
Evenimentul a mai curprins şi un recital, ocazional, al folkistului Arpad Domokoş, care a dus auditoriul înapoi în timp, în anii 70-80. La final aveţi şi câteva înregistrări video.