Recent anunţatul Romcon a declanşat, surprinzător sau nu, reacţii diverse. Pentru cei cărora termenul de Romcon le este încă străin, îi informez că el înseamnă „Convenţia română de SF”, o manifestare anuală ce datează din anii 70, de pe vremea înfiinţării primelor cenacluri (cluburi) ale fanilor genului SF. Nu ştiu dacă mai are rost să vă spun despre importanţa sau utilitatea acestor manifestări care există şi pe alte tărâmuri, ba chiar şi sub forme internaţionale, precum Eurocon-ul sau Worldcon-ul. Convenţiile, nu numai că prilejuiesc întâlnirea celor care au aceleaşi pasiuni, dar oferă prilejul dezbaterilor pe diverse teme, întâlniri cu autorii preferaţi sau ai momentului, generează colaborări în proiecte diverse, stimulează creaţiile fanilor şi, nu în ultimul rând, premiază evenimentele importante apărute de la precedenta ediţie, prezentându-se cumva ca un barometru al gustului/ receptării/ satisfacţiei fanilor asupra acestor evenimente – cărţi, expoziţii, filme, reviste, fanzine, site-uri etc.
ConSFătuirile
La noi, în anii „epocii de aur”, Convenţiile, sub pălăria de „Consfătuiri”, erau girate politic şi mai ales organizatoric de către case de cultură – instituţii de stat – care alocau sume importante acestor manifestări. Cred că au fost evenimente care s-au apropiat cel mai mult de ideea Convenţiilor SF de prin alte părţi, evenimente din care au lipsit, desigur, doar latura comercială – bursa cărţilor, artefactelor SF, dar şi prezenţa unor scriitori de „dincolo”.
Sincopele Convenţiilor de după ’90 au fost cauzate, în principal, de lipsa de fonduri şi organisme organizatorice, mişcarea fanilor disipându-se mai mult în cea de grupuri bazate pe afinităţi de amiciţie sau pe zone geografice. Au existat şi mai există încă manifestări numite „Zilele clubului…”, dar acestea sunt o cu totul altă poveste.
Romcon 2011
Anul trecut, după o îndelungată pauză în manifestări Romcon, SRSFF (Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy) a hotărât să spargă gheaţa şi să încerce reluarea tradiţiei. Drept pentru care a organizat ceea ce s-a chemat Convenţia Naţională de Science Fiction şi Fantasy, care s-a derulat pe insula Capidava, în luna august. Deşi asociaţia a publicat un raport preliminar pe site-ul său, acesta nu s-a bucurat de mare receptivitate şi a creat nemulţumiri celor care aşteptau raportul final, raport care nu a mai apărut niciodată. Explicaţiile sunt simple şi le voi prezenta aici, aşa cum le văd eu, cel care am şi participat la această manifestare. Din punctul meu de vedere, aşa-numitul „raport preliminar” este de fapt cel care a consemnat manifestarea şi este şi final. Organizatorii au gândit însă raportul final ca fiind cel ce ar fi cuprins şi amendamentele şi sugestiile venite din fandom pentru organizarea manifestărilor Romcon. Cum ele s-au lăsat aşteptate până în ziua de azi, acest raport final nici n-a mai apărut. Deşi Romcon 2011 a fost un eşec în ceea ce priveşte demararea seriei anuale de manifestări, în mod paradoxal, el a fost un succes atât prin participare, cât şi prin stabilirea metodologiei necesare organizării. E drept, alegerea desfăşurării lucrărilor în cadrul Academiei Atlantikron a fost una inspirată, pentru că astfel manifestarea a putut beneficia şi de participarea sefiştilor aflaţi deja acolo – din Iaşi, Buzău, Bucureşti, Galaţi, Craiova etc. –, dar şi a unor instituţii precum Editura Nemira, prin directorul său Valentin Nicolau. Iar sugestiile făcute de participanţii „conjuncturali” au fost binevenite şi sunt reflectate în raportul preliminar.
Fiind aşadar o manifestare tehnică, ce nu s-a bucurat de participarea unei largi categorii de fani, putem spune că a fost de fapt o Consfătuire SF în cel mai propriu sens al cuvântului. Aş amenda neimplicarea unui număr mai mare din SRSFF, eforturile revenind doar lui Marian Truţă şi lui Eugen Lenghel (Cristian Mihail Teodorescu a punctat discret şi scurt prezenţa), aşa că eforturile celor doi, din punctul meu de vedere, ar trebui mai degrabă salutate decât criticate.
Concluzia: Romcon 2011 s-a desfăşurat după toate regulile unei manifestări naţionale şi va rămâne în istoria SF-ului românesc, chiar dacă există voci care, din orgoliu sau alte interese, nu recunosc acest lucru.
Romcon 2012
Dacă Romcon 2011 a purtat ca subtitlu „O nouă speranţă”, respectând tradiţia „Star Wars”, Romcon 2012 ar trebui să se numească „Imperiul contraatacă”. Glumesc, deşi ar fi amuzant să vedem Romcoane (sau Romconuri?) cu titulaturi gen „Întoarcerea lui Jedi”, „Ameninţarea fantomei” sau „Atacul clonelor”, dar dacă aceste manifestări vor deveni precum cele din Vest n-ar fi exclus.
Într-un fel, chiar aşa se întâmplă. Neparticipanţii din vest (din vestul ţării de data aceasta) la Romconul de anul trecut contraatacă acum, organizând o manifestare similară.
Continuarea aici.